Den nya elcykelpremien - det här behöver du veta!

Regeringen har valt att i framtiden satsa elektriskt och miljövänligt. Ett val som vi här på HelloRider stöttar fullt ut! Syftet med denna elcykelpremien är att kunna bidra till omställningen av transportsektorn genom att kunna ställa bilen och istället använda cykel vid pendling och annan typ av transport. Mellan år 2018 och 2020 kommer 350 miljoner kronor att satsas i Sverige för att du ska kunna köpa en elcykel och välja cykeln framför bilen, bussen eller tåget.

”Trafiksituationen är trängd på många håll i landet med dålig luft och konkurrens om markutnyttjande som följd. Cykling ger minskade utsläpp, positiva hälsoeffekter, minskad trängsel samt ökade möjligheter att planera hållbara och levande städer. För att fler privatpersoner ska få tillgång till elcykel, elmoped m.m. och använda dessa i pendling till arbete eller fritidsresor föreslår regeringen en premie.” – Regeringen.

När börjar den nya elcykelpremien att gälla?

Man kan ansöka om elcykelpremien från och med den 1 februari 2018. För att kunna erhålla bidraget måste man ansöka till Naturvårdsverket inom 6 månader efter köpet. Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Du har 6 månader på dig att skicka in kvittot från och med den 1 februari 2018. klicka här för att komma till Naturvårdsverket.

Datumet för själva köpet gäller för dessa 6 månader. Detta betyder datumet som kvittot eller fakturan är utställd på.

Vem kan söka bidrag till elcykel?

Privatpersoner som är folkbokförda i Sverige och har ett svenskt personnummer samt fyllt 18 år vid tillfället för ansökning kan ansöka om bidraget. Premien kan endast användas en gång per person.

Om du fått en elcykel i present och en annan persons namn står på kvittot, kan antingen du själv eller personen som betalat ansöka om elcykelpremien. Om du har gett bort en elcykel du ansökt om stöd för ska du spara köpehandlingen och en handling som styrker ramnumret.

HelloRider ansvarar inte för eventuella förändringar av statliga ersättningar.

Hur mycket pengar får du tillbaka?

Elcykelpremien motsvarar 25% av inköpspriset (inkl. Moms) upp till 10.000 kronor och allt du behöver göra är att spara kvittot på ditt köp. Att spara kvittot är väldigt viktigt eftersom du använder det när du ansöker om premien. Om du skulle tappa ditt kvitto – oroa dig inte! Vi på HelloRider sparar ditt kvitto digitalt om du skulle behöva få tag på det i efterhand.

När utbetalas premien?

Naturvårdsverket hanterar ansökningarna i turordning från ansökningstillfället och de första utbetalningar kommer att ske i april.

Vad behöver du göra?

För att få bidrag för att köpa elcykel ska du alltså spara kvittot som du får av oss. På kvittot finns ett unikt ramnummer för din cykel som behövs för att koppla din cykel till dig. Efter detta skickar du din elcykelpremie ansökan till Naturvårdsverket, en ansökan som HelloRider gärna hjälper till med.

Om du vill veta mer om elcykelpremien rekommenderar vi att du surfar in på statliga subventioner.

Försvinner elcykelpremien om du köper en cykel på rea?

Nej. Premien beräknas på det du betalade för din cykel oavsett rea.

Exempel:

Ordinarie pris för cykeln: - 20 000kr

Reapris: - 18 000kr

Premien beräknas då på 18 000kr och du får tillbaka 25%, vilket resulterar i 4500kr.

Slutgiltigt pris blir alltså: - 13 500kr.

Klicka här för att ta dig till våra elcyklar

  • Frågor?

 

Vi finns tillgängliga på telefon: 08 446 80 204, på chatten nere på höger sida av skärmen och via mail: info@hellorider.se alla vardagar mellan 09.00 - 18.00.

  • Officiell återförsäljare av:
  • Monark Cyklar
  • Crescent Cyklar
  • Merida Cyklar
  • Cube Cyklar
  • Giant cyklar
  • Bianchi cyklar
  • Sensa cyklar