E-bike met NuVinci naaf

NuVinci: Steglös växling

Det invändiga (Nav) växelsystemet NuVinci har lämnat svårigheter med att hitta en jämn kadens i det förflutna. Den här amerikanska uppfinningen erbjuder steglös växling som kontrolleras med ett vridreglage på styret. Ursprungligen var NuVinci avsedd för vanliga cyklar, men dessa växlar fick sin stora framgång tillsammans med elcyklarnas intåg. En elcykel med NuVinci har nämligen visat sig vara en vinnande kombination!

NuVinci versnellingHur funkar NuVinci?

I motsats till normala invändiga växlar, så är det inte en samling av efterföljande kugghjul i navet på NuVinci. Istället innehåller navet två roterande skivor med sex stålkulor mellan sig. I varje stålkula finns det en axel, och beroende på dess vinkel bestäms din växel. Genom att använda ett vridreglage på ditt styre ändrar du deras position och får då en steglös växling som inte hoppar från en växel till en annan.

Fördelar
Väldigt smidig växling, även när du trampar
Möjlighet till automatisk växling
Slits inte ut och är okänslig för vatten och smuts
Underhållsvänlig
Inga rasslande ljud
Nackdelar
Väger mer än ett vanligt invändigt växelsystem
Begränsad växelskala i jämförelse med utvändiga typer av växlar

NuVinci shifterAutomatisk eller manuell växling med NuVinci

NuVinci gör det mycket lättare och smidigare att växla. Det finns fyra typer av NuVinci växlar:

NuVinci Manual 330 och 380

Med NuVincis manuella växlar gör du själva växlingen manuellt med ett vridreglage på styret. Skillnaden mellan 330- och 380- modellen är växelintervallen. Du kan på ett ungefär jämföra NuVinci 330 med 7st invändiga växlar och NuVinci 380 med 8st invändiga växlar.

NuVinci Harmony 330 och 380

Med NuVinci Harmony systemet växlar cykeln automatiskt. Det gör du genom att i förväg ställa in en kadens (hur många trampvarv i minuten) du vill ha. Då kommer du alltid ha en bahaglig och snabb cykeltur. NuVinci Harmony justerar automatiskt när terrängen ändras, till exempel om det kommer en backe. Då växlar den automatiskt ner så att du kan fortsätta att trampa i samma takt och rytm som på raksträckan innan. Precis som för Nuvinci Manual så har 380 en större växelintervall än 330.

Se alla våra elcyklar med NuVinci växlar