Framhjulsmotor

En framhjulsmotor är likt namnet placerad i framhjulet på en elcykel. Batteriet är vanligtvis under pakethållaren vilket garanterar en mycket god viktfördelning för elcykeln vilket gör att den blir mycket stabil att cykla. En elcykel med framhjulsmotor gör att du får känslan av att elcykeln ”drar” dig framåt. En elcykel med en framhjulsmotor är mest lämpade för korta och medelstora avstånd. Framhjulsmotorer används oftast på klassiska cyklar, som exempelvis stadscyklar och komfortmodeller. Positionen ger också möjlighet till ett kugghjul i bakhjulet, vilket innebär att både användningen av inre och externa kugghjul är möjligt.

Mittmotor

En mittmotor är placerad i mitten av elcykeln där dina pedaler sitter. Motorns position minskar elcykelns tyngdpunkt, vilket resulterar i både bra balans och viktfördelning. Detta garanterar en balanserad körprestanda. Dessutom kommer stödet av elmotorn kännas mer naturligt eftersom mittmotorn stöder vevaxeln där veven är lokaliserad. Jämfört med fram- och bakhjulsmotorer så har en elcykel med mittmotor lättare däck eftersom motorn är i vägen för att det ska vara möjligt med större storlek på däcken. Vanligtvis används mittmotor i cyklar som touring- och sportcyklar. En elcykel med mittmotor är lämpligast för mellan- och långdistansresor.

Bakhjulsmotor

En elcykel med bakhjulsmotor har motorsystemet monterat i bakhjulet. Placeringen av motorn ger en naturlig cykelupplevelse eftersom bakhjulet kör elcykeln, likt i fallet med vanliga cyklar. Närvaron av en bakhjulsmotor gör det omöjligt att ha en navväxel. Elcyklar med bakhjulsmotor har därför utvändiga växlar. Detta gör elcykeln lämplig för både platt och kuperad terräng. Motorn gör det enkelt att hantera uppförsbackar. På en elcykel med bakhjulsmotor är tanken att du oftast har vinden i ryggen. Bakhjulsmotorer används mest på sportcyklar, som exempelvis mountainbikes (MTB) och cross country.

Sammanfattningsvis kan man inte konstatera vilken motortyp som är den absolut bästa. Varje system har sina egna fördelar och nackdelar. Vi rekommenderar därför att du testar på de olika motorsystemen innan du bestämmer dig för en ny elcykel.

Om du är intresserad av en elcykel så glöm inte bort att Regeringen ger 25% av pengarna tillbaka vid ditt köp. Läs mer om elcykelpremien här.