Cyklar dina barn till skolan? Då får de högre betyg

Barn som promenerar eller cyklar till skolan har i genomsnitt högre betyg och bättre koncentrationsförmåga än barn som tar bussen eller blir skjutsade av sina föräldrar. Det visar flera studier, exempelvis en stor studie i Danmark där mer än 19.500 elever mellan 5-19 år deltog.

Skolan innebär mycket stillasittande. Det kan vara svårt för barn som har mycket spring i benen. Skönt då att kunna få lite motion innan skolan börjar!

Det är egentligen inte konstigt. När vi cyklar eller promenerar i rask takt så rusar blodet genom kroppen. Våra lungor fylls med syre som sprids från tåspetsarna hela vägen upp till hjärnan. Den ökade blod- och syretillförseln är som en ren glädjechock för hjärnan, som känner sig lite som ett barn i en godisaffär. Fast utan godis då. Faktum är att motion kanske till och med är viktigare än frukosten.

Motion är viktigare än frukost

Det som överraskar forskare mest är att barnen som fick mer motion och rörelse presterade bättre än barnen som åt frukost på morgonen. Fysisk aktivitet var alltså mer grundläggande för många barns skolresultat än frukost på morgonen. Men bäst går det så klart för de barn som både får en bra frukost och motion tidigt på morgonen!

Därför har några skolor börjat jobba mer aktivt för att få barn att ta cykeln till och från skolan. Några lättare informationskampanjer och anpassning av cykelvägar och bättre insatser för säkrare cykelvägar kan vara ett otroligt billigt alternativ för skolor som vill förbättra sina elevers betyg. För barnen själva är cykeln en symbol för självständighet, det finns inget som får oss att känna oss mer fria och självständiga än att kunna cykla till skolan själv, utan att behöva vänta på sega och morgontrötta föräldrar.

Cyklar dina barn till skolan?

Investera i en bra och rejäl cykel för dina barn. Vi har hundratals cyklar för barn i alla åldrar. Vi rekommenderar att du lär dina barn att cykla tidigt, och att du skapar en vana av att cykla med dina barn till skolan eller dagis när de är unga. Då har du en chans att sätta normer tidigt, hålla koll och se till att de kan alla regler när de senare vill bli mer självständiga. Vill du också ha en cykel? Då finns cyklar såklart även för dig som vuxen!