Hälsoeffekter av elektriska cyklar

Elcyklarna har blivit en naturlig del av vår svenska cykelgemenskap. Den motoriserade järnhästen har betydande miljöfördelar, men bidrar också till att stärka din hälsa. Funderar du på at köpa en elcykel? Här är hälsofördelarna du kan förvänta dig om du byter ut din bil mot en elektrisk cykel.

Förbättra din hälsa och form

Det är ingen hemlighet att många svenskar inte får tillräckligt mycket motion i sitt dagliga liv. Stress kan få många att välja bort cykeln till förmån för bilen. Det kan kännas som ett lätt val om man har en hektisk dag. Men en daglig cykeltur till och från jobbet kan faktiskt leda till en signifikant förbättring av din kondition och form. Och när det är bilköer så kan du faktiskt ta dig fram snabbare på en elcykel.

Ett försök baserat på nio pendlare, som i en månad bytte ut bilen med en elektrisk cykel, fann att både blodtryck och tillstånd förbättrades. Deras hälsa förbättrades nämnvärt. Elcykeln visade sig vara ett bra sätt att träna, trots den extra hjälpen från motorn. På en elcykel behöver man fortfarande trampa, och ansträngningen på en elektrisk cykel är mer än nog hög för att leva upp till Danmarks hälsokommittés rekommendationer.

Elmotorns hjälp gör det möjligt att cykla längre resor än vanligt. En cykeltur på 15-20 km kommer kännas mycket lättare på en elektrisk cykel. Det kommer kännas lättare att lämna bilen hemma även om jobbet är längre bort. Genom att använda en elektrisk cykel varje dag kommer du att frigöra mer energi och stärka din kondition samtidigt som du minskar risken för hälsoproblem. Varje kropp har en ålder och de nio testpersonerna som bytte från bil till elcykel lyckades minska sin kroppsålder med hela nitton år. Andra studier visar på sex års extra livslängd om du cyklar på elcykel två till tre timmar i veckan. Vad skulle du kunna göra om du fick sex extra år extra att leva?

Ett miljövänligt alternativ

Det handlar inte bara om att förbättra din hälsa, men också miljöns. Elcykeln är det mest klimatvänliga och energieffektiva motoriserade fordonet som finns. Om man räknar på utsläpp av CO2 per km, så släpper en bil ut ungefär 132 gram CO2/km där en elektrisk cykel endast avger ca 12 gram/km. Både du och miljön kommer må bättre om du använder en elektrisk cykel istället för att ta bilen till och från jobbet.

Vill du ha vinden i ryggen på cykelvägarna och ta hand om miljön? Då är elcykeln något för dig! Se vårt stora utbud av elcyklar här.