1. Hur fungerar en elcykel?

En elcykel hjälper dig att cykla snabbare med hjälpen av en motor. Motorn aktiveras när du trampar på pedalerna. Om du slutar trampa, så slutar motorn jobba. Det ger dig total kontroll över hastighet och balans. Dessutom blir det roligare att cykla!

2. Vilken räckvidd har min elcykel?

Räckvidden beror på hur mycket du och din elcykel väger tillsammans samt hur hög effekt batteriet på elcykeln har. Därför det svårt att beräkna den exakta räckvidden. När du läser om cyklarna hos HelloRider så hittar du alltid information om genomsnittslig räckvidd i texten om cykeln. Vill du att batteriet ska räcka längre så kan du cykla på en lägre assistansnivå och trampa mer.

3. Hur mycket låter en elcykel?

Ibland kan elcyklar ge ifrån sig svaga ljud, men inte höga nog för att påverka din cykelupplevelse.

Kan jag få stöldförsäkring på min elcykel?

På dyrare cyklar kan det vara värt att se igenom avtalen du har hos din hemförsäkring för att se till att du har bra täckning vid eventuell stöld.

5. Hur lång tid tar det att ladda mitt batteri?

Det kan ta upp till 2-5 timmar att ladda upp ditt batteri, beroende på vilket batteri.

6. Hur snabbt får man cykla på en elcykel?

Enligt svensk lag får du cykla i max 25 km/h. Efter det slutar motorn ge dig kraft, så vill du cykla snabbare får du trampa mer istället.

7. Hur laddar jag batteriet?

Du får en laddare när du köper din elcykel. Dessa ser ut ungefär som de vanliga laddarna för mobiltelefoner. Kom ihåg att ladda cykeln efter varje cykeltur. Du kan läsa mer om hur du laddar batterierna här.

8. Behöver du en registreringsskylt på din elcykel?

Nej, det behöver du inte. Vissa tillverkare gör motorer som har en starkare motor. De så kallade S-pedelecs. Dessa ger ett motorstöd som är högre än 250 watt och 25 km/h, mendå behöver du en registreringsskylt.

9. Kan jag kontrollera min egna hastighet?

Du bestämmer hur mycket hjälp du vill få från motorn genom att sänka eller höja assistansnivån. Cyklar du på en lägre assistansnivå räcker batteriet längre.

10. Kan jag begära service på en elcykel?

Service på en elcykel fungerar på samma sätt som på en vanlig cykel. En cykelmekaniker kan hjälpa dig med service, men se till att din mekaniker vet hur elcyklar fungerar först. På HelloRider har vi jobbat hårt för att hitta servicentrum som har kompetens för elcyklar. Se vår lista på servicepartners här.

11. Hur tar jag bäst hand om batteriet?

Se till att du plockar isär batteriet från cykeln och förvarar batteriet på en torr plats efter att du använt det. Läs vår guide om bra batterihantering här!

12. Kan jag cykla på min elcykel om batteriet inte är laddat?

Ja, du kan använda din elcykel precis som en vanlig cykel, men elcyklar väger ofta lite mer än vanliga cyklar, vilket kan göra dem lite tyngre att trampa.